Wednesday, December 16, 2009

Ekpedisi Mendaki Gunung Mat Cincang(Puncak Tertinggi Langkawi)


-9 Disember 2009 -
Para peserta drpd daerah Yan berhimpun di pejabat Belia Daerah Yan di Guar Chempedak sambil menunggu kedatangan para peserta daripada daerah Sik. Peserta ekspedisi mendaki Gunung Mat Cincang terdiri daripada ahli Rakan Muda daripada daerah Yan dan Sik. Pukul 9 peserta daripada daerah Sik tiba dan kesemua peserta menaiki bas untuk ke Jeti di Kuala Kedah. Sebagai peserta baru, aku ngan 4 org lg mber aku jd diam seketika sbb kmi tdk mengenali peserta lain. Ye la...selalunya geng kmi yg akn pling bising klu p mna2. Tp xpe, itu untuk seketika… smpai kat Jeti Kuala Kedah, kami diberi sarapan sambil mendengar taklimat ringkas mengenai prjlanan. N then kul 11 kmi menaiki feri utk ke Pulau Langkawi. Perjalanan dari Jeti Kuala kedah ke Langkawi mengambil masa selama 1 jam setengah. Sepanjang perjalanan, hanya lautan biru yg dpt kmi saksikan. Kmi juga dpt saksikan pulau-pulau kecil sepanjang perjalanan. Setibanya di Jeti Kuah, Langkawi kami menaiki bas persiaran untuk menuju ke destinasi setrusnya iaitu Hutan Lipur Rekreasi Telaga Tujuh. Rekreasi Telaga Tujuh ini merupakan pintu masuk untuk mendaki Gunung Mat Cincang. Sampai sahaja di kaki gunung Mat Cincang, kmi perlu meniti anak tangga untuk tiba di Telaga Tujuh. Bayangkan betapa penatnya nk menapak anak tangga smbil menggalas beg yg turut berisi dengan khemah. Tiba di Telaga Tujuh, kepenatan semua peserta hilang tatkala melihat keindahan air terjun Telaga Tujuh yg begitu bersih & cantik sekali. Bley dikatakan, semua peserta tdk sabar untuk merendam diri dlm air terjun yg sejuk itu. Ye la, dgn penat semua ckup, kna plak air terjun yg sejuk mmg best. Kemudian para peserta dikehendaki memasang khemah dan memasak dlm kumpulan. Kumpulan kami masak sardin, ikan kering n nasi sahaja… simple tp ckup menyelerakan dlm suasana kem. Lpas mkn semua peserta dibenarkan membuat xtvt sndri… apalagi, semua terjun dlm air terjun. Mmg nikmat… tp aku cam besa la, masih fobia ngan air. Wlaupun da yg cetek, aku still mandi ala2 puteri zaman dulu… utk basah bdn jew… Petang 2 plak, kmi just lepak2 n wat photoshoot sekitar kawasan air terjun 2. Mmg cantik…. Seketika teruja dengan kehebatan ciptaan Ilahi. Dari kawasan air terjun Telaga Tujuh, kmi dpt saksikan cable car yg merentasi Gunung Mat Cincang n sekitar Kepulauan Langkawi. Nmpak laut dr jauh, sguh tenang. Malam 2 plak, kmi diberi taklimat ringkas mengenai xtvt mendaki yg bakal dilakukan oleh semua peserta utk hari berikutnya. Kmi juga diberi amaran utk menjaga perlakuan kmi sepnjg kmi berda di dalam hutan. Dah nm pun kem, mest da sentri. Group aku bernasib baik sbb dpt wat sentri awal iaitu start kul 12 sehingga kul 1.30 pg… n then kmi tdur trus lpas sentri.



10 Disember 2009
Rasa malas gla nk bgun… ye la, sgt sejuk… dah 2 nk kna mandi air terjun yg lg sejuk. Kmi bgun kul 6 n trun la p mndi air terjun 2. Bdk2 laki mmg xigt abis. Main terjun ja. X Sejuk kew lpa 2???? Kulit cap pe nie??? Aku igt nk basahkan bdn jew tp ttba si jamil p tolak aku masuk kolam.. mmg sejuk……berapa drjah celcius la… n then, kmi siap2 utk pergi mendaki Gunung Mat Cincang. Perjalanan mendaki gunung cuma mengambil masa selama 2 jam lbih ja. Utk sampai ke puncak gunung, kmi akan melalui kawasan dua kawasan perkhemahan iaitu Kem Saintis dan Kem Tok Ayah. Kmi juga terpaksa melalui beberapa laluan yg sukar utk tba di puncak gunung. Kami terpaksa meniti denai yg sempit, berbatu, kawsan curam n memanjat dinding batu… mmg penat. Ini sememngnya memrlukan kekutan mental n fizikal. Smpai di puncak gunung, mmg best. Rasa sejuk hinggap di badan tp cuaca sgt panas. Keadaan di puncak gunung sgt la sempit. Mujurla kmi ckup2 jew utk lepak atas 2. Da sampai atas 2, kmi makan n photoshoot la. Nk bergambar pown agak terbatas sbb tkut jatuh sbb byk gaung n curam sgt2. Kmudian kmi bergerak utk turun plak. Nak naik 1 hal, nk trun plak satu hal… nk trun lg truk n sukar… licin sgt2. Mmg ekstrem abis. Wak2 nk trun 2, mmg dahaga air abis. Ye la, stok air mmg x ckup. Kmi hrap dpt jumpa air terjun ja…tp lucu seketika sbb dgr peserta2 dr sik yg ckap lpar Eie (air) ikut loghat mereka. Smpai ja air terjun, semua trus terpa minum air. Air 2 mmg sedap sgt2 n bersih. Mmg nikmat abis. Dgn penat semua ckup. Smpai jew kt kwsan kem, da bebrapa peserta yg da smpai. Kmi terus rendam kaki dlm air terjun…lega asanya… cam wat spa ikan…haha.. ptg 2 kmi dibenarkan utk trun ke bwh utk xtvt bebas…. Trun ja, semua pkat order air…..dahaga abis.

11 Disember 2009
Pagi 2, semua peserta kena kemaskan khemah n kwsn kem sbb kmi da nk blik. Perjalanan pg 2 kmi mula dgn singgah tempat nek cable car. N then kmi pergi ke Burau Bay utk tgk kapal2 layar mewah yg berlabuh kt c2. Kt c2 da kapal layar yg dinaiki Datuk Azhar Mansor masa die keliling dunia. Kmi just turun photoshoot jew. Next destination, kmi pergi ke Underwater world, @ pown Akuarium Langkawi. Next, kmi p kat pusat jualan gamat. Langkawi kn terkenal ngan gamat. Kat c2 rmai yg borong beli minyak gamat n barangan lain yg berasakan gamat.Paling ditunggu, kmi pergi ke pekan Kuah utk shopping. Rmai yg shopping abis beli coklat, baju, kain pelikat n barangan len . last but not least, kmi p kat jeti utk balik la… dlm feri rmai yg tidur sbb penat. Pe pun, aku bangga sebab dpt puncak tertinggi kat Langkawi. Igt afi x kuat kew ha……


Monday, December 14, 2009

.:musim cuti yg buhsan:.

cuti pjg lg, tp mood jd buhsan sgt2... xthu la nape???? dlu bla cuti best jew... skrg da x enjoy cam dlu.. mungkin faktor duit kowt.... ye la, nk jalan kna kuar duit.... da la result bru kuar.....sgt truk...
nk wat azam bru pown, azam lma x trtunai g... btw, da org kritik blog aku nie tlis bnda pelik2.....ska ati aku la......da nma pon blog aku sndri...ska ati aku la nk tlis pepown... ada aku kisah ampa nk tlis ape.....sah2 blog direka utk penulis die ekspreskan ape yg die nk.....kpd yg nyibuk2 2, g mampos la....

Monday, November 30, 2009

.:rayer korban:.


rayer thun nie xbest pown.... ntah la...mungkin faktor umo kot...bila da meningkat, feel nk rayer 2 smkin berkurangan. still enjoy bla beraya tp cam da kurg something.... klu ikut jdual ryer haji dlu, blik jew solat sunat rayer, trus g tgk org sembelih lembu....smgt nk tgk nie... tp skrg bla blik solat jew, trus mkan n kuar beraye trus. pe pun, aku still enjoy beraye..... btw thnks ye 4 de mbers yg kmi g rayer umah ide sbb lyan kmi dgn baik......hepi eidul adha...


Tuesday, November 10, 2009

~Koleksi Gemilang nyanyian Jaclyn Victor~

dengarkan koleksi Gemilang nyanyian diva Malaysia, Jaclyn Victor. Gabungan drpd 24 buah lagu terbaik sepanjng zaman. lagu Melayu jew. best sgt2.....wajib layan..B-)
video

Saturday, November 7, 2009

s*al..b*bi....sgt!!!! bila 1 masa perlu aku wat kptusan, jd cmnie plak. mmg xbley blah bla jd cmnie....!!! umo da meningkat, tp prangai cam sial. nk ja aku kuar tp bla di pk kn blik, byk plak kesan nnt.. ye la mlut org akn kta mcm. jhat2 mlut aku, da jga limit. tp yg nie makhluks2 nie mulut mmg anjing abis.. gaya ja lbih tp pa pun xdak...
yg penting bkn aku sorg ja yg sdar benda nie, rmai g yg trut terkena.....
-nie blog aku, so ikut ske ati aku nk tulis pe pun. klu yg terasa 2 bgus la...carutan aku mengena.

Sunday, October 11, 2009

back 2 basics


ari nie aku nk aktifkan blik blog aku yg da berapa zaman x teraktif.. nk kte busy, xla busy sgt tp aku xde mood nk menulis nie. tp bla pk blik,aku kna tlis jga blog nie utk luahkan perasaan n citer ape yg berlaku disekeliling aku. biar la org kta nk over ke, nk gedik kew, culture shock kew, janji aku PUAS. ok......2gu la blog aku versi yg baru direnovate. hahaha..ok....tschuss;p